Schrijfopdrachten

1. Schrijf een sprookje

Er was eens een machtige koning die een uitgestrekt woud in zijn bezit had waarin allerlei wilde dieren leefden. Op een dag stuurde hij een jager het bos in om een hert voor hem te schieten, maar de man kwam niet terug. Daarop stuurde hij nog twee jagers op pad om de eerste jager op te sporen, maar ook zij kwamen niet terug. Op de derde dag stuurde de koning de overgebleven jagers het woud in met de opdracht niet terug te keren zonder de verdwenen mannen. Maar ook zij werden nooit meer gezien. Niemand in het koninkrijk durfde ooit nog een stap te zetten in het verraderlijke woud.

Schrijf een vervolg van dit sprookje. Waar zijn die jagers gebleven. Hoe loopt het af? Zijn er magische krachten aan het werk?

2. Kies één van de drie Wat als … vragen om een fantasieverhaal te schrijven

  • Wat als je met de klas in een museum of kasteel bent en ineens een geheimzinnige deur ziet. Ga je een kijkje nemen? En wat vind je achter die deur?
  • Wat als je een koffer vindt die magische krachten heeeft. Waar heb je die gevonden?  Wat kun je ermee doen? En hoe loopt het af?
  • Wat als je de wereld zou kunnen veranderen. Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? Wat zou je veranderen? Hoe zou je dat doen? Wat hoop je te bereiken?

3. Schrijf een brief aan de wolf

De wolf is weer in Nederland. Niet iedereen is blij met zijn komst. Heet je hem en zijn hele familie welkom of kan hij beter ergens anders naartoe gaan? Vertel de wolf hoe wij in Nederland omgaan met de natuur. Vind jij dat het goed gaat? Zou jij het anders aanpakken? 

4. Schrijf een brief of dagboekfragment bij het volgende beeld

Je vindt op zolder een doos vol oude foto’s. Wie staan er op die foto’s? Welk familiegeheim zit er achter?

5. Schrijf een verhaal dat bij deze afbeelding past

Wie zitten er in die boot? Waar komen ze vandaan? Wat is dat voor geheimzinnig eiland? Wat is het doel van deze tocht? Hoe loopt het af?

6. Schrijf een reisverslag of verhaal bij deze foto

Een barre tocht door de bergen in de sneeuw. Je raakt achterop. Hoe vind je iedereen weer terug? Hoe overleef je?